УРОК ПО БЪЛГАРЩИНА!

Водещи новини

На 04.09. 2017 г. в кабинета на директора на ППМГ  „Академик Никола Обрешков“ се проведе среща на ръководството на гимназията с проф. Иван Гаврилов- началник на клиника в Националната онкологична болница в София, човек с голямо сърце и изключителен патриот. Поводът за срещата бе благороден дарителски жест – впечатлен от успехите на нашите възпитаници, професорът направи богато дарение от ценни книги с историко-патриотично съдържание и уникална икона на кан Тервел – точно копие на оригинала от Ватопедския манастир в Света гора. Професор Гаврилов изрази желанието си да участва в мотивирането на учениците да дадат най-доброто от себе си в последната година от своя ученически живот. Той дари сумата от 5000 лв., която ще даде възможност през следващите 5 учебни години да бъдат отличени и наградени с по 500 лв. пет момичета и пет момчета от зрелостниците, показали изключителни знания не само в областта на точните науки, но и в сферата на гражданското образование и патриотичното възпитание, защото на страната ни ѝ трябват добри специалисти, но още повече патриоти, които ще използват потенциала си за развитието на родината си.           

На заседание на ПС с протокол № 2 от 17.10.2017г. бе прието решение за създаването на Комисия за отличие на изявени ученици от XII клас, за да  изготви правила и критерии за определяне на най-заслужилите зрелостници, които в края на учебната 2017/2018 година ще получат паричната награда, дарена от проф. Гаврилов. Волята на дарителя е връчваната награда да бъде на името на кан Тервел – св. Тервел, който преди 1300 години спаси Европа от ислямския халифат.

В края на разговора директорът на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ Красимир Стоянов  изрази дълбоката си признателност на професор Гаврилов  както за богатото дарение, така и за  истинския урок по българщина.