,,ХОЛОКОСТ –НИКОГА ПОВЕЧЕ. ДА НАУЧИМ УРОЦИТЕ ОТ ИСТОРИЯТА”

Водещи новини

На 07.03.2018 г.в зала ,,Петя Дубарова” на Културен център ,,Морско казино” –Бургас се проведе заключителният етап на  конкурс за мултимедийна презентация на тема: ,,ХОЛОКОСТ –НИКОГА ПОВЕЧЕ. ДА НАУЧИМ УРОЦИТЕ ОТ ИСТОРИЯТА, посветен на 75 години от спасяването на българските евреи  и почит към депортираните евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот.

Със своите презентации учениците  от ППМГ ,,Акад.Никола Обрешков”и  ПГТ ,,Проф. д-р Асен Златаров”доказаха, че Холокост не е случайно явление в историята, а  резултат от използване и злоупотреба с власт и нарушаване на човешки права.

Жури в състав: Алберта Алкалай – Председател на център за еврейско-българско сътрудничество ,,Алеф”, Деян Божинов-старши експерт Обществени науки, гражданско образование и религия в РУО, Красимир Стоянов-Директор на ППМГ ,,Акад. Никола Обрешков”, Павлина Михайлова -Градишка- Директор на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ и Яна Иванова – представител от РИМ – Бургас, оцени представените презентации.

Красимир Стоянов-Директор на ППМГ ,,Акад. Никола Обрешков”- „В един такъв конкурс не може да има победители и победени, защото всички бяхте на изключително ниво.  Всички отбори много емоционално поднесоха историческото съдържание. …… Бъдете живи и здрави и никога не забравяйте уроците на историята“.

Деян Божинов-старши експерт ОНГОР  в РУО –„ Много съм впечатлен от  отборите. …..Тази тема  не е застъпена задълбочено в учебното съдържание, което означава, че Вие сте използвали изключително много източници на информация  в извънучилищно време,  а това е похвално.“.

Алберта Алкалай – Председател на център за еврейско-българско сътрудничество ,,Алеф”   – „…….. Искам да Ви благодаря за тези минути, в които бяхме заедно, в които видях Вашия интерес, Вашия труд, Вашето сърце по тази тема. Като потомка на спасените, многократно настръхвах, настръхвам и сега в момента. Благодаря Ви, защото видях едни добри, истински, сърдечни хора. Смятам, че всеки от Вас, когато излезе от тази зала, никога повече в живота си няма да бъде расист. Няма добри и лоши хора. Има хора, които постъпват правилно. А от това, което видях, и това, което чух, смятам, че Вашите учители са ви научили на най-важното –  да бъдете добри хора………“

На първо място авторитетното жури класира отбор на ППМГ в състав:

Ксения Бакалова, Веселина Веркова, Боряна Каракашева и Красимира Костова от Х ,,а” клас. На музикален  фон на  известното полско танго “Toostatnianiedziela”(то остатня недзьеля)- „Тангото на смъртта“, те заявиха:

„Да помним, за да не се повтори! Докато паметта за историята е жива, човекът ще намери изход и ще продължи да изкачва планината от кал, кръв и мечти!“

На второ място беше класиран отново отбор от ППМГ:

Гергана Петрова, Ангел Тодоров  и Йоана Митева от Х,,в” клас.

,,Ако мълчахме по минута за всяка жертва на Холокоста, щяхме да мълчим цели единадесет години и половина!“– посочиха в презентацията си те и отправиха своето послание: ,,УЧЕЙКИ СЕ ОТ МИНАЛОТО,  ЩЕ  ДЕЙСТВАМЕ ЗА БЪДЕЩЕТО!

Ние ще научим уроците от историята.Затова нито  днес, нито утре, никога не трябва да бъдем равнодушни към случаи на ксенофобия и геноцид.“