АБСОЛЮТЕН ПОБЕДИТЕЛ – ВИКТОР БАЛТИН

Гордеем се с Вас, деца!

Силно представяне на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“-Бургас на Националния кръг на олимпиадата по математическа лингвистика

От  27 април до 29 април 2018 година в гр. Бургас се проведе Финалът на Националната олимпиада по математическа лингвистика. Учениците от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“-Бургас отново се представиха отлично и спечелиха редица призови места. До този последен етап достигнаха 5 ученици от гимназията – Гергана Петрова (8 клас), Виктор Балтин (10 клас), Любомир Шойлев и Николай Жлебинков (11 клас) и Мирослав Ламбрев (12 клас). АБСОЛЮТЕН ПОБЕДИТЕЛ от всички участници в Олимпиадата стана Виктор Балтин със 103 точки. Това е пореден негов златен медал в областта на математическата лингвистика след ЗЛАТНИТЕ му медали през миналата година на Националното състезание в гр. Стара Загора и на Всерусийската олимпиада в гр. Санкт Петербург. Изключително силно се представиха и останалите ученици от Бургас, особено най-малкият и най-големия участник. Гергана Петрова от 8 клас, участваща за пръв път в тази дисциплина спечели III награда (тук на всяко призово място се класира по един участник), а Мирослав Ламбрев от 12 клас се нареди на 11-то място в групата на най-големите и заедно с отличното си представяне на Националното състезание в Пловдив се нареди в първите 24 ученици в Националната рейтинг листа по МЛ, която е свързана и с определянето на Националния отбор. Любопитно е да се отбележи, че почти всички от учениците, класирали се за финалния кръг, както и останали в подножието му са финалисти и лауреати и в олимпиадите по   редица други науки.

Малко повече за самата Олимпиада – традиционно тя обхваща два последователни дни – с  индивидуален и отборен кръг, съответно анонимен и неанонимен. През първия ден се провежда индивидуално състезание, на което участниците решават тема от три задачи за 4 часа, като задачите са еднакви за всички участници.  Отборното състезание се провежда през втория ден и за него състезателите съставят отбори от по 3 или 4 души (според указанията на журито), които работят съвместно върху една тема, а времето за работа е от 2 до 3 часа. За определяне на т.нар. Разширен национален отбор от 16 души, който ще се подготвя за участие в МОЛ, се събират точките от Националното състезание по математическа лингвистика и точките от индивидуалното състезание на националния кръг на олимпиадата. За определяне на отбора, който ще представя България на МОЛ, се провеждат две контролни работи в стила на ОМЛ и МОЛ.

Динко Раднев