Международно състезание по математика „Златното руно“

Гордеем се с Вас, деца!

Пореден международен успех отбелязаха представителите на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“- Бургас в  състезанието по математика „Златното руно“, състояло се в Гагра, Абхазия. Престижният руски математически форум се провежда за единадесети  път и събира млади математици,  привлекли вниманието на организаторите с изявите си в състезания и конкурси. Тази година в черноморския курорт се събраха около 120 надарени деца, получили лични покани за участие, а нашата гимназия  е единствената, поканена да се включи от името на България.  Бургаската школа бе представена от  25 ученици от 5, 6, 7 и 9 клас, които премериха сили с най-добрите математици на Русия в 6 състезателни дни. Заедно с тях в Абхазия бяха и преподавателите в гимназията – Йовка Николова, Динко Раднев, Тонка Михова, Татяна Иванова и Ганка Вътева.

Състезателните методи в  „Златното руно“ са коренно различни от тези, на които учениците са свикнали. Най-важното не е верният отговор на задачата, а пътят, по който решаващият е стигнал до него. Затова решените задачи не носят автоматично точки, а трябва да бъдат изчерпателно аргументирани. Състезанието се провежда в шест дни, с ден почивка, като всеки ден задачите са с различна тема – комбинаторика, алгебра, теория на числата, геометрия и нестандартни задачи.  Журито е съставено от руски светила в областта на точните науки, които до обяд стриктно следят дали отговорите са подчинени на здрава математическа логика, а следобед обясняват подробно задачите за тези, които не са се справили с тях. Така  състезанието от една страна изпитва знанията на участниците, а от друга се превръща в обучителна среща.

Завоювалите призови места в тазгодишното издание на фестивала са Галин Тотев от 9а клас, с преподавател Йовка Николова, Мартин Тотев от 6б клас, с преподавател Тонка Михова, Ангел Христов и Петко Лазаров от 5а клас, с преподавател Ганка Вътева.

Ръководството на гимназията поздравява състезателите и техните преподаватели като им пожелава още много успехи в областта на математиката.