Нови успехи на нашите ученици!

Гордеем се с Вас, деца!

На 3-14 юли 2018 г. в Клуж-Напока, Румъния, се проведе 59-тата международна олимпиада по математика – най-престижното състезание по математика за ученици. В състезанието на 9-10 юли участваха 615 ученици от 109 страни., които решаваха по 3 задачи във всеки от двата дни. Българският отбор се представи много добре, като спечели един златен, три сребърни и един бронзови медала и една почетна грамота. Ето резултатите на нашите ученици по задачи:
Кирил Бангачев (7,3,0,7,7,1 ) 25 точки, сребърен медал,
Константин Гаров (7,7,0,7,6,2) 29 точки, сребърен медал,
Атанас Динев (7,4,0,7,1,0) 19 точки, бронзов медал,
Иван-Александър Мавров (7,7,0,7,7,2) 30 точки, сребърен медал,
Борислав Антов (7,7,2,7,7,1) 31 точки, златен медал,
Кристиян Василев (7,2,0,0,1,2) 12 точки, почетна грамота.
В отборното класиране България е на 21-то място. В ЕС сме на пето място. Ръководители на отбора са проф. дмн Петър Бойваленков (ИМИ-БАН), проф. дмн Емил Колев (ИМИ-БАН) и Александър Иванов.
Кирил, Иван-Александър и Борислав са ученици на СМГ „П. Хилендарски“ с учители Румяна Караджова и Петя Тодорова, Константин и Атанас са ученици на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“, Бургас, с учители Магдалена Янева и Динко Раднев, а Кристиян е от ПЧМГ с учител Таня Стоева. Заключителната подготовка на отбора се проведе в Пампорово (10-30 юни) от сътрудници на Института по математика и информатика на БАН, Факултета по математика и информатика на СУ и други институции и на съвместен лагер-сбор с отборите на Румъния и САЩ в Бущени, Румъния (1-6 юли), където лекциите бяха изнесени от ръководствата на трите отбора.
Ръководството на отбора благодари на всички институции, които ни подкрепяха – Института по Математика и Информатика на БАН, Съюза на математиците в България, Сдружението на ръководителите на национални отбори, Американска Фондация за България и други.
Българският отбор се прибира в София на 14 юли с автобус от Клуж-Напока.

Училищното ръководство поздравява Константин Гаров, Атанас Динев, техните преподаватели Магдалена Янева и Динко Раднев и им пожелава нови успехи!