Русский медвежонок – языкознание для всех

Водещи новини

Уважаеми ученици!

Езикознанието за много от вас изглежда сбор от сухи и скучни правила. За да опровергаем това и да ви разкрием красотата на езика, от 2000-та година ежегодно провеждаме международната игра-конкурс „Русский медвежонок – языкознание для всех”. Всяка година в нея участват около 2 милиона участници от Русия и десетки участници от други страни. Подробности за конкурса и задачите от предишните конкурси можете да намерите на сайта http://www.rm.kirov.ru/tasks.htm.

Причините за популярността на „Русский медвежонок”са същите като за неговия „по-голям брат” – международния конкурс „Кенгуру – математика для всех”. Играта се провежда в училищата, задачите са весели , занимателни и в болшинството си достъпни не само за „надарени” деца. Даже тези участници, които не се увличат от езикознанието, вярно решават поне няколко задачи, и малко участници си тръгват разочаровани.

Каним ви да участвате в поредния конкурс „Русский медвежонок – языкознание для всех”. Той ще се състои в неделя, 18 ноември 2018 г. от 10:00 в сградата на ППМГ „Акад. Никола Обрешков”.  Могат да вземат участие всички желаещи от 2-11 клас, без всякакъв предварителен подбор. Играта е в 5 възрастови групи: 2-3 , 4-5 , 6-7 , 8-9 и 10-11клас. На всяка от тях ще бъде предложен вариант от 30 / а на 2-3 клас – 28/ задачи по руски език и лингвистика, болшинството от които са по силите на всеки ученик. Има също специален вариант за чужденци, не владеещи свободно руски език.

Решенията не се описват: достатъчно е да се избере от петте предложени варианти правилния и да се отбележи в специалната бланка. За работа се дава 1 час и 15 минути, така че никой няма да успее да се измори. Резултатите се отчитат по класове. До 5 февруари по училищата ще се изпратят резултатите и мястото на всеки в неговата възрастова група. Всички участници ще получат сертификати, а най-добрите – грамоти и подаръци.

Желаещите да участват в конкурса да се запишат при учителя си по руски език или да се обадят на

Красимира Миркова  krassi_mirkova@abv.bg , с тел. за контакт  0888731101.

Желаем Ви успех!

От Организационния комитет