140 години Българска армия

Гордеем се с Вас, деца!

На 14.11. 2018 г. в Зала за тържества на ОУ ,,Братя Миладинови”- Бургас се проведе регионален кръг от националното  състезание ,,140 години Българска армия.” В надпреварата се включиха  8 отбора от област Бургас.

Всеки отбор, състоящ се от четирима представители на съответното училище, премери знанията си в областта на военната история на Българската армия от създаването на Българското опълчение ( 17 април 1877 г.)  до участието й в операции в подкрепа на международния мир и сигурност в наши дни.

Жури в състав:  Деян Божинов – старши експерт в РУО-Бургас, Данка Георгиева- директор на Дирекция ,,Регионален държавен архив”-Бургас  и Румен Петков- офицер от българската армия и автор на книгите: ,,Българската артилерия през войните за национално обединение 1912-1918 г.”, ,,В сянката на две империи- история на Балканите”  оцени отговорите на отборите.

Отборът  на ППМГ ,,Акад. Никола Обрешков” в състав:

  1. Веселина Тодорова Велкова- ХІ ,,А”
  2. Ксения Станиславова Бакалова – ХІ ,,А”
  3. Ангел Грозданов Тодоров- ХІ ,,В”
  4. Гергана Николаева Петрова- ХІ ,,В”

завоюва  първо място и се класира за участие в  Националното състезание. Наградите връчи генерал-майор (о.з.) д-р Петър Петров.

 

 

 

 

 

 

 

https://dariknews.bg/regioni/burgas/kakvo-znaiat-uchenicite-za-bylgarskata-armiia-2131562 публикация от 14.11. към 17.00 часа