Астрономически Форум Бургас 2019

Без категория

През първата седмица на 2019 година се проведе третото издание на Астрономическия Форум в Бургас. Събитието се организира от бивши и настоящи възпитаници на школата по астрономия към ППМГ Бургас, с помощта на община Бургас. Форумът се наложи като най-мащабното мероприятие за популяризиране на наука в бургаска област. Тази година сред лекторите бяха едни от най-популярните професионални астрономи в България, както и някои от най-високо ценените млади български учени. Всяка от техните лекции привлече над 100 посетители, ангажирайки ги с интересни теми от съвременната наука и дискусии по тях.

За пръв път беше организирана и специална програма за ученици от 1-ви до 4-ти клас. Над 40 деца имаха възможност да участват в забавни ателиета на астрономическа тематика, подготвени от специалисти на ДНЦ „Музейко“ и НАОП „Николай Коперник“ гр. Варна. Тазгодишното събитие беше включено и в програмата по честванията на 100 годишнината от създаването на Международния Астрономически Съюз.

В организацията на форума се включиха всички членове на школата по астрономия – от най-новите, до такива, които вече не са в ППМГ, но продължават да се борят за популяризирането на науката в Бургас. Посетиха ни гости от НАО „Славей Златев“ гр. Кърджали, НАО Рожен, Стара Загора, и други български градове. Събитието беше отразено от много местни медии, както и от БТА. Горди сме от положителния отзвук след него, и гледаме напред към бъдещите издания на Астрономическия Форум!

Медии: Интервю на Зори и Любо за Радио Бургас преди форума: https://www.radioburgas.net/index.php?option=com_content&view=article&id=14238:2019-01-04-13-32-27&catid=35:2009-10-11-13-55-37&Itemid=74

Канал 0: Репортаж с кадри от форума, вечерни новини 5.01.19: https://www.youtube.com/watch?v=AGgaLlpsSug

Репортаж преди форума, интервю със Зори и Любо: https://www.youtube.com/watch?v=R5EdOTfsjrU

БТА репортаж с кадри от форума: http://www.bta.bg/bg/video/show/id/0_0tekertv