Клуб ,,История, памет и настояще”

Без категория

    На 08.04.2019 г. в Зала за тържества в ППМГ ,,Акад. Никола Обрешков” клуб ,,История, памет и настояще” организира среща с Тодор Стамболиев – обществен посредник в град Бургас. На срещата присъства и г-н Красимир Стоянов – директор на гимназията.

    В своята беседа г-н Стамболиев разясни на учениците историята на институцията в Европа и България, функциите на омбудсмана и обществения посредник и подчерта независимостта в дейността на най-новата институция в Република България, която се подчинява само на Конституцията, законите и международните договори, ратифицирани и влезли в сила за Република България.

 Той подчерта, че институцията омбудсман е критерий за демократичното развитие на една държава. Присъствието в обществено-политическия живот на подобни институции гарантира защита на правата на гражданите.

    Г-н Стамболиев събуди интелектуалното любопитство на учениците по темата, за което говорят многото поставени въпроси, разшири техните знания, съдейства за формиране на личностно отношение и осъзнаване на собствената си отговорност като граждани в съвременния свят.