Отново силно представяне на бургаските математици

Гордеем се с Вас, деца!

В периода 26.11. – 01.12.2019 г. в Ханой – столицата на далечен Виетнам се състоя XVI-тото издание на изключително силното международно състезание за малки ученици International Mathematics and Science Olympiad (IMSO), в което участваха ученици от 24 държави от различни краища на планетата (нямаше ученици единствено от Южна Америка). За четвърти пореден път България бе представена от отбор от ученици от ППМГ „Акад. Никола Обрешков” – гр.Бургас в състав: Кристин Костадинова, Мила Пашова, Боряна Манолова, Валентин Митев, Симеон Сиромахов и Мартин Апостолов – всичките от шести клас. Ръководители на отбора бяха г-жа Магдалена Янева (преподавател на учениците) и г-н Динко Раднев. Както и в предишните издания на състезанието, така и този път малките бургаски математици се представиха отлично и спечелиха три бронзови медала – Валентин Митев, Симеон Сиромахов и Кристин Костадинова, и три грамоти за отлично представяне!

Малко подробности за самото състезание: учениците трябва да са в клас, не по-горен от шести и на възраст, не по-голяма от 13 години към датата на състезанието. Категориите, в които то се провежда са две – математика и природни науки (физика, география и биология). Тъй като рундовете в двете категории се провеждат по едно и също време, учениците на двете места задължително са различни. За всяка от категориите са предвидени три отделни състезания. За математиката това са: Задачи с отворен отговор (Short Answer Problems), Задачи с подробно описание на решенията (Essay Problems) и Практически задачи (Exploration Problems). Времетраенето на рундовете е съответно 60, 90 и 120 минути, като първите два са в един ден, а третият – на следващия. Особено тежка е първата част, където задачите са 25 и средното време за решаване на всяка от тях е малко повече от две минути! Друга, много важна специфична особеност на това състезание е, че всички задачи са на английски език (за разлика от почти всички останали състезания, на които участваме) и превод не се полага. Нещо повече – за първи път тази година на състезателите бе забранено да ползват и речници. А фактът, че в ППМГ-Бургас в шести клас английски език не се изучава, и в същото време той е роден за голяма част от участниците – САЩ, Индия, Сингапур, Малайзия, Южна Африка и т.н., само прави успеха още по-ценен!

И още нещо!

Изключителна съпричастност и подкрепа, ние – учстниците от Бургас, получихме от представителите на Българското посолство във Виетнам!

Големи благодарности към г-жа Маринела Петкова – извънреден и пълномощен посланник на България във Виетнам и нейния екип, която ни отправи покана за гостуване и ни прие още първия ден в българското посолство, към г-н Даниел Добрев и г-н Благой Проданов, които бяха винаги отворени и отзивчиви към нас, и подкрепяха състезателите дори и в Церемониите на откриването и закриването на състезанието!

Големи благодарности и към Община Бургас, която със своите действия дава възможност талантливите бургаски ученици (не само в областта на математиката) да покажат своите способности и компетентности по всички краища на планетата!