Световен ден на книгата в ППМГ

Без категория

На 23 април човечеството отбеляза Световния ден на книгата. Датата е свързана с три големи имена в литературата – Шекспир, Сервантес, Набоков. Притиснати от онлайн обучението и все още под въздействието на отминалите великденски празници, не успяхме сякаш да отделим на книгите полагащото им се внимание. Затова, макар и не на датата, но с голямо удоволствие организирахме виртуална среща със съвременен български творец, при това възпитаник на ППМГ- Анамария Коева.    

Ани бе гост на учениците от 6 „б“ клас, а темата на срещата бе „Творческото писане“. Анамария започва да създава първите си стихотворни творби едва шестгодишна, а първата си стихосбирка публикува на 14 години. Посланието ѝ към шестокласниците бе, че не бива страхът от това дали ще бъдат харесани и оценени, да спира творческите им опити, когато са открили у себе си таланта и желанието да се занимават с писане. Тя сподели няколко свои любими хайку стихотворения с учениците и им разясни спецификата на този тип поезия.                                                                       

  Ани изтъкна радостта си от факта, че съвременната българската литература може да се похвали с много талантливи автори, и си спомни, че творците от учебната програма, които най-много са ѝ въздействали, са били Ботев и Вапцаров.                            

Днес, когато театрите, галериите, музеите, книжарниците са затворени, за нас срещата с млад творец бе възможност да се докоснем до пречистващата и възвисяваща сила на изкуството.        

Благодарим ти, Ани, за споделената емоция!

И за финал ще припомним няколко прекрасни творби от първата стихосбирка на Анамария Коева и една от картините ѝ

***

Ако денонощието е пират,

То денят е здравото му око.

***

Падайки,

листото подари на есента

Последната си въздишка.

***

Ако хората знаеха

къде се крият чудесата,

тях нямаше да ги има.