„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

Гордеем се с Вас, деца!

   На 8 юни от 18 часа в зала „Георги Баев” на КЦ „Морско казино” се проведе едновременно онлайн и на живо церемония  по обявяване и награждаване на  победителите в Седмия национален младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” на тема „Аз съм един от тях – българските праведници на света“. Конкурсът е част от Национален календар на дейностите на  МОН. 

   Церемонията беше уникална, с онлайн участието на г-н Томислав Дончев- заместник министър-председател на България, г-жа Румяна Бъчварова- посланик на Република България в Израел, Н.Пр. г-н Йорам Елрон- посланик на Република Израел в България, г-жа Таня Михайлова- заместник- министър  на МОН, г-жа Амелия Гешева-  заместник министърът на културата,г-н Ярослав Годун- директор на Полския институт в София, д-р Ангел Чорапчиев от мемориалния комплекс  ,,Яд Вашем” в Йерусалим, архитект Полина Герджикова- дъщеря на д-р Павел Герджиков- Праведник на света.

   В залата присъстваха  г-н  Димитър Николов- кмет на община Бургас, г-жа Диана Саватева-заместник-кмет Култура, туризъм и спорт, представители на местни институции и организации.

В конкурса участваха 151 ученици и студенти  от цялата страна. От ППМГ ,,Акад. Никола Обрешков” се включиха 18 ученици , чиито учители по история и цивилизация са г-жа В.Бъклева и г-жа Д. Русинова. Компетентното жури номинира 27 от участниците, като четирима от тях са  от нашата гимназия:

Атанас Стоянов Хрисулев- 10.в клас;

Алиша Едуард Задикян-10.в клас;

Константин Кирилов Атанасов-10.д клас;

Силвия Веселинова Джендова-12.в клас.

Номинираните получиха грамоти и книги.

Жури в състав: г-жа Радостина Николова-старши експерт по история и цивилизации в МОН ( председател) , г-н Румен  Леонидов,поет, писател и издател на сайт Факел. Бг и г-н Асен Йорданов-журналист и директор на сайта за разследваща журналистика Бивол.бг присъди І НАГРАДА  на Атанас Стоянов Хрисулев– ученик от10 в клас на ППМГ ,,Акад. Никола Обрешков”-гр.Бургас за разказа „Приказка, в която се ражда надежда”, посветен на Анна Попстефанова. Наградата връчи лично г-н  Димитър Николов, кмет на Община Бургас, която е своеобразен домакин на конкурса.

Поради пандемията от COVID-19 и невъзможността за  пребиваване в школата за млади лидери в КфарЯрок- Израел, той получи паричния еквивалент на наградата-едногодишна стипендия в размер на 1300 лева.

 На всички участници в конкурса  „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” с благодарност за активната гражданска позиция!

PS ! НА 12 ЮНИ, ПЕТЪК, ЦЕЛИЯТ ЗАПИС НА ЦЕРЕМОНИЯТА ЩЕ БЪДЕ КАЧЕН НА САЙТА НА „АЛЕФ“ И В СТРАНИЦАТА НА ЦЕНТЪРА ВЪВ ФЕЙСБУК.