Гордеем се с Вас, деца!

            Скъпи ученици,

            Уважаеми колеги,

            Уважаемо ръководство на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас,

            В навечерието на коледните празници и по повод награждаването на изявени ученици на нашия град през изминалата учебна година поздравявам Стефан Иванов, ученик от XII „Г“ клас в гимназията, за неговото достойно класиране и представяне на финала на Международната олимпиада по немски език IDO-Hamburg 2022, организиран от Гьоте-институт Германия.

            През изминалата учебна 2021/2022 година 17 ученици от випуски IX и XI клас от  ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас за първи път участваха в първия кръг на петото по ред издание на този най-престижен международен форум на немския език и култура от 2014 година досега. Международната олимпиада по немски език Internationale Deutscholympiade се провежда веднъж на всеки две години. По регламент олимпиадата се организира в България в две езикови нива – А2 и В2. За втория регионален кръг, според пропусквателната квота (1/10), се класираха двама ученици от гимназията в езиково ниво А2 – Ванеса Костадинова и Стефан Иванов от випуск XI клас и Симона Ненова от IX „в“ клас за езиково ниво В2, която се представи безапелационно на първи кръг като постигна 46 от максимум 47 точки.

            На националния трети кръг, който се проведе на 26.03.2022 г. в сградата на Гьоте-институт България в София, гимназията отново бе достойно представена от Ванеса Костадинова и Стефан Иванов, които спечелиха със своето представяне уважението както на другите участници от страната, така и на изпитната комисия. Стефан Иванов стана национален шампион на България в езиково ниво А2 и започна интензивна вътрешноучилищна подготовка за международния кръг на олимпиадата в Хамбург през лятото. Удивителната му самодисциплина, устойчивост и желание за победа го класираха в рамките на период по-кратък от 3 месеца за участие в по-високо езиково ниво В1 седмици, преди финала в Хамбург, след проведен онлайн тест от организаторите на международния кръг на олимпиадата. През оставащите 2 седмици до финалния кръг в неговата подготовка активно се включиха г-жа Надя Апостолова, дългогодишен преподавател по немски език от град Бургас и г-жа Нигяр Наим от Съюза на учителите по немски език в България.

            В Хамбург от 25.07.2022 г. до 05.08.2022 г. Стефан Иванов се състезава със 106 участници от 54 страни от цял свят в последния четвърти кръг на Международната олимпиада, чийто регламент предполага демонстриране както на висока езикова подготовка, така също и на творчески, артистични умения и на екипна работа. Компонентите на финалния кръг включват: онлайн тест за проверка на езиковите компетентности и знания по странознание, есе с проучвателен характер по зададена тема в деня на състезанието, диалози и партниране с други участници, рапиране и отборно презентиране на непозната тема.

            Във връзка с участието си във финала на олимпиадата в Хамбург Стефан Иванов в екип с другия представител на България в ниво В2 Александър Стефанов от София подготви презентация за България, която представи във вечерта, посветена на народите, в рамките на културната програма на състезанието. Той поднесе на организаторите на финалния кръг на олимпиадата от Гьоте-институт Хамбург и на представител на Министерството на външните работи на Федерална Република Германия плакет и албум за нашия град от името на кмета на община Бургас, г-н Димитър Николов, също така и плакет с българската кирилска азбука и двуезичен албум за България от името на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас.

            На 7.12.2022 г. по повод празника на град Бургас Стефан Иванов получи лично от г-н Димитър Николов почетна грамота за своето класиране и участие в Международната олимпиада по немски език IDO – Hamburg 2022 и за прославянето на страната ни извън нейните предели.

            Уважаеми ученици и скъпи колеги-преподаватели по немски език в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас, остават по-малко от 14 месеца за подготовка и участие в трите последователни кръга в страната за следващата Международна олимпиада по немски език Internationale Deutscholympiade през 2024 година. Пожелавам на всички Вас здраве, амбиция и успех в подготовката и в самото представяне на този най-значим международен форум на немския език и култура.

            С обич и признателност към Вашия професионализъм и любов към немския език

            Светлана Проданова,

            старши учител по немски език в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас