Бургас и региона през очите на ученици от Литва

За пореден път през тази учебна година ППМГ “Акад. Никола Обрешков” и нейните възпитаници се превърнаха в гостоприемни домакини за чуждестранни ученици по програма Erasmus +. През изминалата седмица доброволци от 11 клас с ръководител г-жа Еница Кърпичева посрещнаха 10 литовски връстници с ръководител г-жа Юрате Радавичуйте на летище Сарафово. Гостите пристигнаха от родния си град Каунас, Литва, който бе представен на бургаските домакини чрез виртуални презентации и проекти. Заедно прекарахме една седмица, изпълнена с много вълнения и нови знания. В тези 7 дни възпитаниците на Математическа гимназия организираха редица образователни събития, посещения и забавления.

В понеделник запознахме гостите с училището и образователната ни система, както и с нашия град и страната ни. След това те участваха в дейностите по време на часовете по английски език и култура в 11 клас.

Учениците на г-жа Г. Александрова и М. Палова бяха подготвили куиз в който се включиха и нашите гости. Програмата продължи с посещение на Регионална библиотека “Пейо Яворов”, където запознахме гостите ни с нашата народна музика и танци, а след това стартира работата ни в смесени екипи. Всяка група, състояща се от ученици от Литва и България получиха задача за проучване и презентиране. Занятията в училище в следващите дни  продължиха с посещение на часовете на г-жа Тетяна Йорданова в 8 клас  и Нина Додева в 11 клас. 

Освен програмата в училище и разработването на съвместни проекти, нашите гости посетиха градовете Несебър и Созопол, където се насладиха на културни и исторически забележителности и разбира се, на спиращите дъха гледки към морето. При посещението в Древна Аполония учениците от Литва запознаха домакините с приложението Goosechase – онлайн платформа, която помага да се създадат интерактивни преживявания. Благодарение на Goosechase по забавен начин научиха и опознаха забележителностите и историята на града.

Посетиха и Аква Калиде, където след образователната част, бе отделено време за почивка от дългите обиколки и бе организиран пикник сред природата, на който бяха поднесени традиционни български ястия, сред които присъстваше емблематичната за България баница и лютеница. Денят завърши в една типична за страната обстановка с фолклорна музика и танци, а гостите научиха някои от по-лесните хора.

В последния ден от престоя си посетихме  о-в Света Анастасия и музейната експозиция, след което гости и домакини се сбогуваха.

Групата от Литва остана очарована от града, забележителностите и културата му. А ние нямаме търпение да се срещнем отново с нашите приятели в Литва.