#

История и цивилизация

През учебната 2020/2021 година

#

На 12.06.2021 г. се проведе финалният кръг на олимпиадата по история и цивилизация. Националният кръг на олимпиадата се провежда в 3 възрастови групи – VII клас, X и XII клас.

От Бургаска област във възрастови групи 10. и 12. клас бяха класирани съответно двама ученици– Иванина Атанасова Кошничарова от X б клас и Георги Николаев Атанасов от XII а клас от нашата гимназия. Националната комисия присъди и на двамата оценка Отличен 6.00. Георги получи званието лауреат на Националната олимпиада по история и цивилизация.

#

За пореден път през учебната 2020/2021 г. нашите ученици се представиха отлично на областния кръг на националната олимпиада по история. С най-високи резултати се отличиха:

V клас: Георги Димитров – 2-ро място

VI клас: Александър Суански – 2-ро място и Денислав Димов – 3-то място

VII клас: Иво Янев и Валентин Митев

На 24 юни от 19 часа в Международен конгресен център се проведе церемонията по обявяване и награждаване на победителите в Осмия международен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Конкурсът е част от Националния календар на дейностите на МОН. Компетентното жури номинира 20 от участниците, като трима от тях са от нашата гимназия:

Елица Георгиева от X б клас

Константин Атанасов от XI д клас

Йордан Връбчев от XII б клас.

Всички номинирани участници получиха поощрителни награди, грамоти, книги.

Ученичката Елица Георгиева от 10. „б“ клас на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – гр. Бургас спечели второ място в категория „Български автори“ за разказа „Маме“, посветен на Анна Попстефанова. Наградата връчи лично Н. Пр. Йорам Елрон – посланик на Израел у нас.

#

Отлично се представиха и участниците на XI национален конкурс „България и Китай – древни и уникални цивилизации“ организиран от институт „Конфуций“ към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Сред участниците тази година имаше представители не само от България, но и от Китай.

В категория реферат с 2-ра награда се отличи Валентин Митев от VIII а клас.

В категория презентация специални награди получиха Рая Савова от VIII а клас и Мария Чурусинова от VI А клас

#

През 2021 г. се проведе и състезанието Първи исторически куиз, посветено на 50 годишния юбилей на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“. В състезанието участваха ученици от 5, 6 и 7 клас. Децата за пореден път доказаха, че са не само отлични математици, но и всестранно развити личности с безброй заложби и дарования.

Победителите за V клас:

Атанас Конаров, V в клас

Никол Петров, V в клас

Ралица Тонева, V в клас.

#

Победителите за VI клас:

Александър Суански, VI в клас

Денислав Димов, VI б клас

Зорница Стойкова, VI а клас.

#

Победителите за VII клас:

Рая Савова, VII а клас

Наталия Андреева и Иво Янев, VII б клас

Валентин Митев, VII a клас.

#
#

В миналото

На 9.03.2018г. в НХК се проведе третият и последен кръг на радио състезанието „Заедно в час с БНР-Бургас“, посветено на 140-тата годишнина от Освобождението на България. Първото място бе спечелено от отборът на ППМГ„ Акад. Н. Обрешков“ в състав:

Капитан – Мария Андреева, XII б

Стефани Вълчева, XII д

Маргарита Паскалева, XII в

#

Националната олимпиада по история и цивилизация се провежда от 14 години. Тя е най-престижното състезание по този предмет в страната ни .През годините наши ученици винаги са заемали първите места в областния кръг и са се класирали за национален кръг, който се провежда само в две , вече в три възрастови групи. Възпитаниците на ППМГ са се представяли достойно и са печелили призови места . Ученици на гимназията традиционно участват в национални и международни състезания и конкурси. Това са Мария Андреева, Георги Апостолов, Мария Мерджанова, Ивет Йолова, Златара Чакърова, Михаил Терзиев, Данаил Георгиев, Ивана Корентова, Бояна Христова ,Марина Бояджиева и др. Ученици на гимназията традиционно участват в национални и международни състезания и конкурси.

Мария Недялкова Андреева

- 7.б клас на ППМГ- Националната олимпиада по история и цивилизация - 27 -28 април 2013 г .в гр. Благоевград. Златен медал и първо място в Първа възрастова група и призната оценка 6.00 за прием в НГДЕК – гр. София

- 12.б клас на ППМГ - Националната олимпиада по история и цивилизация – 21-22 април 2018г. – оценка Отличен /5.88/, призната за прием във ВУЗ.

- през всички години на обучение в ППМГ – 5-12 клас е заемала винаги първо място на областните кръгове с максимален брой точки.

- В периода 6-10.09.2017г. в гр. София се проведе един от най-престижните младежки европейски форуми - Модел Европейски съюз. Мария участва като член на Европейския парламент с фокус дебатиране на авторското право в дигиталния единен пазар.

#
#

Георги Паскалев Апостолов

– 7.в клас на ППМГ - Х Националната олимпиада по история и цивилизация - 21 -23 април 2017 г. :в гр. Сливен. Златен медал и първо място в Първа възрастова група и призната оценка 6.00 за прием в НГДЕК – гр. София

Мария Николаева Мерджанова

- 12. б клас през 2020г -единственият ученик от Бургаска област, класиран за Националния кръг сред трите възрастови групи. Четвърто място с оценка Отличен /5.75/, призната за прием във ВУЗ.

- единствената ученичка от Република България , одобрена за участие в histoCON2020-75г. след Втората световна война: Мирът в строеж! с разработка на тема: „Надежди за мир, свобода и права на човека“.

- носител на наградата на публиката на VІ-я национален литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”- „Да обичаш въпреки…..“

#
#

Атанас Стоянов Хрисулев

- през 2020г. - Първа награда на Седмия национален младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена за разказа „Приказка, в която се ражда надежда”, посветен на Анна Попстефанова.

Ангел Тодоров

- специална награда в направление: ЕДИНСТВО И МНОГООБРАЗИЕ с тема ,,На крачка от смъртта: 75 години от спасяването на българските евреи от машината на Холокост“ в ХХVІ Национален ученически конкурс ,,Родолюбие” под наслов „110 години независима България“.

- Проект на тема „История и дейност на 11-та Айтоска дружина“- награда за оригинална историческа разработка и отлична работа с изворови материали.

#