#

Български език и литература

През учебната 2020/2021 година

Резултати от НВО и ДЗИ

Изключителен успех на учениците от VII клас на НВО по БЕЛ – среден успех в точки: 90,42 от максимални 100 (средният успех за страната е 53,86 т.). 51 ученици имат успех над 90 точки, от тях 22-ма са с резултат над 95 т. Гимназията зае първо място в областта и трето място в страната.

Изключителен успех на учениците от X клас на НВО по БЕЛ – среден успех в точки: 37,35 от максимални 50 (средният успех за страната е 22,50 т.) Гимназията зае първо място в областта и четвърто място в страната.

Много добър успех на ДЗИ по БЕЛ постигнаха и учениците от XII клас – средният успех (много добър 5,29) е отлично постижение за гимназията (средният успех за страната е добър 4,14) Гимназията зае второ място в областта и седемнадесето място в страната.

Олимпиади и състезания

Резултатна бе работата по проекта „Ученически олимпиади и състезания“ в VII клас. В Общинския кръг на олимпиадата по БЕЛ взеха участие 12 ученици от VII клас, от които за следващия кръг се класираха петима. От тях трима бяха одобрени от Националната комисия за участие в Националната олимпиада.

Ученичките ни се представиха достойно, като Наталия Митева зае четвърто място, Петя Манолова се класира на девета позиция, а Веселина Вълкова – на шестнадесета от 32 ученици.

Първенци сме по брой участници в Областния кръг на олимпиадата- по традиция нашите възпитаници заеха първите места във всяка възрастова група.

Седмокласниците на ППМГ „Академик Никола Обрешков“ грабнаха купата на традиционното състезание по български език и литература - „Обичам те, българска реч“, организирано от ОУ „Елин Пелин“, в което взеха участие повече от 450 ученици от областта. Възпитаниците ни се наредиха на първите места и спечелиха златен, сребърен и три бронзови медала, като не само първите три, но и останалите предни позиции бяха заети от тях. Така взеха купата за отборно класиране, медали и грамоти.

През годината учениците ни завоюваха призови места и от литературни конкурси:
- Петя Манолова (VII “а“ клас) – 1. място за поезия в Националния конкурс, организиран от Читалище „ФАР“, на тема 143 години от Освобождението на България и 2. място в училищния конкурс „Моето училище“, организиран по повод 50 години от създаването на ППМГ.
- Веселина Вълкова (VII “б“ клас) - 1. място за поезия в Националния конкурс „Да нарисуваш морската вълна“.
- Бояна Павлова (VII “б“ клас)– поощрителна награда в конкурса „Бургас – моят град

- Михаела Димитрова ( IX „б“ клас) – поощрителна награда в Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“.
Петя Манолева