#

Руски език

Масленица

Пресъздаването на руския народен празник "Масленица" беше запомнящо се събитие е живота на гимназията. Участниците бяха повече от 50 и всички те се подготвиха и участваха с огромна любов. Залата бе препълнена и се оказа тясна, за да побере многобройната екзалтирана публика. Учениците - от най-малките петокласници до зрелостниците - разказаха на български и руски език за седемдневния празник под възторжените аплодисменти изпратиха Зимата и посрещнаха Пролетта.

#

Гимназия "Раменские" в Русия

От 15.06. до 22.06 2017г. група ученици от ППМГ „ Акад. Никола Обрешков” с ръководители - Динко Раднев, главен учител по математика, Красимира Миркова, старши учител по руски език и Таня Читадзе, член на училищното настоятелство, посетиха Русия. Пътуването беше организирано по покана на руската страна, с цел задълбочаване на връзките между ППМГ „ Акад. Никола Обрешков” , Гимназия „Раменское” и Лицей №14 в гр. Жуковский, чиито отбори няколко пъти са участвали във Фестивала на младите математици в Созопол.

В Гимназия „Раменское” посрещнаха българската делегация с песни, танци и руски чай.

В групата от ППМГ „ Акад. Никола Обрешков” взеха участие ученици от 6-ти, 9-ти и 11-ти клас, изявени в областта на математиката и руския език. Те активно се включиха в математическия лагер в Гимназия Раменское, решавайки задачи в смесени отбори с руските ученици, играха съвместно щафетни игри и създадоха приятни контакти.

В Лицей № 14 в гр. Жуковский учениците слушаха лекция за възникването на въздухоплаването и конструираха сами самолетчета. Българските ученици имаха уникалния шанс да „летят” на тренажор на самолет , с който беше оборудван един от кабинетите в лицея.

Руските колеги бяха организирали богата културна програма. Посетихме фабриката за порцелан „Гжель” и ферма за северни елени в Анциферово, стреляхме с лък. Пътуването до Москва беше незабравимо преживяване за всички. Снимахме се пред Большой театр, потопихме се в атмосферата на Червения площад, насладихме се на съкровищата в Оръжейната палата, разходихме се по легендарната улица Арбат, плавахме с кораб по Москва-река, посетихме музея на Космонавтиката и Всерусийския изложбен център.

Телевизията в Раменское направи репортаж за нашето посещение и излъчи интервю с Христо Добрев, ученик от 11 клас и Красимира Миркова.

Директорът на Гимназия Раменское Олга Германовна Макарова с голям ентусиазъм прие предложението ни за съвместно сътрудничество и обмяна на опит между колегите във всички области на образователния процес.