Кой твърди, че децата не четат?

Гордеем се с Вас, деца!

Незабравимо преживяване

На 10.06.2021с учениците от VIII в посетихме новооткритата регионална библиотека“Пейо К. Яворов“ гр. Бургас. Целта на изнесения урок беше да разгледаме сградата и възможностите, които тя предоставя. Това, което не очаквахме беше, че първоначално планираното делово събитие ще се превърне във вълнуващо и незабравимо приключение. Внушителната и модерна сграда, която е приютила почти всички книги в Бургас,  ни прие като дългоочаквани гости. Посрещна ни лъчезарната и непринудена директорка Яна Кършийска и ни поведе в едно неповторимо търсене на съкровища.

Първата ни спирка беше Интерактивната стая. Вече не бяхме гости, бяхме у дома си. Направиха ни демонстрация на програмата  zSpace, технология за обучение чрез виртуални 3D холограми и симулации на експерименти във виртуална лаборатория – последната дума в STEM обучението. Само трябва да сложите очилата и да хванете писалката и светът на науката оживява пред вас. След това гледахме кратко видео за историята на телефона на интерактивната дъска. После заровихме ръце в кварцовия пясък от Аризона и създавахме планини, морета и вулкани.

Следващата спирка беше Детската библиотека, весела и топла като детска мечта. Играхме на виртуална викторина и бяхме по-шумни дори от първокласниците преди нас.

Дойде време и за самата библиотека. На необятните рафтове си почиваха  хиляди книги, докосвани от безброй жадни умове и ръце. Докоснахме ги и ние, под разбиращите усмивки на библиотекарите. Тихо пристъпихме и в Тихата читалня- галерия с картини и скулптури – идеалното място за усамотение с изкуството и словото.

„Беше чудесно изживяване!“ „Библиотеката е нещо, което не сме виждали  в България, а само по филмите. Определено те мотивира да седнеш и да четеш там с часове.“ „Интерактивната стая ме вдъхнови. Аз не гледах на библиотеката като на място с книги, а като място за учене по интересен начин.“ „Открих ново място, в което да прекарвам свободното си време. Личи си, че ценят креативността и уникалността.““Библиотеката изглежда много уютна. Определено ме вдъхновиха да ходя там.““Със сигурност ще я посетя отново с радост.“ „Библиотеката използва уникални технологии, с които посетителите могат да учат и да се забавляват. Кътовете за четене също са прекрасни, а селекцията от книги е наистина голяма.“   

Това са думите на самите ученици след посещението. Кой твърди, че децата не четат? Всеки е подвластен на силата на словото. Трябва само да отидете в Библиотеката, да посегнете към книгите и ще сте по-могъщи от супергероите във видео игрите.

Зорница Хараламбиева