Математически фестивал “Златното руно”

Гордеем се с Вас, деца!, Съобщения, Състезания

Почти на края на годината, продължава отличното представяне на нашите ученици по математика. От 2-ри до 8-ми юни тази година се състоя XV-тото юбилейно издание на международното математическо състезание “Златното руно”. По традиция състезанието се провежда в три възрастови групи – 6, 7 и 8 клас, и пак по традиция организатор и домакин на мероприятието е Центърът за развитие на допълнителното образование “Бернули” в гр. Краснодар, Русия.
Малко коментар за състезанието. Математическа надпревара без аналог в календара от математически състезания. Известна още като “математически маратон”, защото учениците решават задачи цели 6 дни! Всеки ден се решават по 7 задачи от една от трите „олимпийски теми” (Алгебра и Теория на числата, Геометрия и Комбинаторика), като всяка тема е застъпена в два от дните. Особеното е, че е необходимо изключително точно и обосновано решение, за да бъде счетена задачата за вярна. Освен това се коментират след състезателния ден и специфични моменти по задачите, и така състезанието притежава и обучаващ аспект. Различното тази година бе, че наградите бяха твърде малко.
За пореден път в това много силно и изключително атрактивно състезание участваха и ученици (общо 15 на брой от 5, 6 и 8 клас) от ППМГ “Акад. Никола Обрешков” – Бургас. За пореден път те се справиха страхотно, като постигнаха много силни резултати. Въпреки, че са по-малки, в групата на шестокласниците участваха и петокласници. Браво за учениците от пети клас Стоян Балтов и Яни Мишев, които се представиха отлично и спечелиха награда първи подгласници на победителя! Поздравления, момчета!
В групата на осмокласниците пък на крачка от призовите места, но с много силно представяне, се отличиха Валентин Митев и Мартин Апостолов.
Специални благодарности и за участниците в Журито, които бяха само ученици от нашата гимназия – от 9-ти и 11-ти клас – Цветелина Илиева, Кристина Димитрова, Русана Тончева, Ангел Христов, Християн Тодоров и Петко Лазаров!


Всичко това нямаше да се случи без участието а един много специален учител – Динко Раднев, незаменимия мотор на безброй много извънкласни инициативи!