Гергана Мирославова Петрова със сребърен медал от Международната олимпиада по лингвистика!

Гордеем се с Вас, деца!, Състезания

     В периода 24-30 юли на остров Ман се проведе XIX-тата международна олимпиада по лингвистика. 

     Остров Ман е самоуправляваща се територия на британската корона, разположена между Обединеното кралство и Ирландия. Островът може да се похвали с най-дългия непрекъснат парламент в света (Тинвалд, прибл. 997 г. сл. Хр.) и има богата, уникална история, която включва неолитни селища, келтски живот и нашествие на викингите.

     За пореден път българските национали се представиха отлично, като спечелиха 2 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала. След четиригодишна пауза ППМГ „Акад. Никола Обрешков”- Бургас отново е с медал от най-престижния световен форум в тази наука – сребърен, с носител абитуриентката Гергана Мирославова Петрова!

     Това е поредната отлична изява на Гери от състезание по лингвистика след Националното състезание и Националната олимпиада, от която е лауреат!

     Гергана е и с много сериозен принос за много доброто представяне на българския тим и в отборното състезание, където националите се наредиха точно след медалистите и спечелиха Грамота за отлично представяне! Освен това по брой медали в индивидуалното класиране отборът на Гергана дели второто място с румънците (първи са САЩ)!

     Самата Олимпиада по лингвистика се счита за може би най-трудната международна такава! От една страна тематиката е страшно специфична – обикновено се решават задачи за езици, за които никой не знае предварително каква структура имат, на какви правила и закони се подчиняват. Така например през тази година, бе обърнато внимание на редки езици от Кавказ, Северна Америка и Южна Азия, като едно от предизвикателствата бе да направят паралел в развитието и промяната на думите в три езика. От друга страна медалите и наградите, изразени процентно, са два пъти по-малко от останалите международни олимпиади (по другите предмети). Така, че представянето на българите за пореден път е блестящо!

     Малко информация и за международната олимпиада по лингвистика – организира се от 2003 г., като досега българските участници са донесли на страната ни общо 79 медала – 21 златни, 23 сребърни и 35 бронзови. Това класира държавата ни на второ място след САЩ. Догодина ХХ юбилейна международна олимпиада по лингвистика ще се проведе в Унгария.

     Ръководството на гимназията пожелава на Гери здраве, късмет и още много успехи в любимата и наука, а защо не и на някое ново поприще!