НАГРАДИ „РИЦАР НА КНИГАТА“

Съобщения

АСОЦИАЦИЯ „БЪЛГАРСКА КНИГА“ ЩЕ ВРЪЧИ НАГРАДИТЕ „РИЦАР НА КНИГАТА“ В ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Номинации се приемат от днес до 15-и октомври на https://ritsar.abk.bg/

Наградите „Рицар на книгата“ са израз на признателност от страна на Асоциация „Българска книга“ към всички, чиято всекидневна работа през изминалата година е била свързана с книгите. Към тези, които със своя труд и идеи помагат на издателите да представят на българския читател най-доброто от българската и световната литература.

„Рицар на книгата“ се присъжда в категориите: общественик, журналист или медия, библиотека или библиотекар, учител или училище с изключителни заслуги в областта на книгите и четенето.

Наградите „Рицар на книгата” са учредени през 2004 г. от издателство „Сиела”, а през 2006 г. правата за организиране на събитието и присъждане на наградата са прехвърлени на Асоциация „Българска книга” – най-голямото обединение на книгоиздатели и книготърговци в страната, в което членуват над 120 юридически лица, създаващи повече от 90% от книжната продукция в България.

Наградите се връчват всяка година на 23-и април – Световния ден на книгата и авторското право. През 2022 г., по изключение, наградите ще бъдат връчени на 1-ви ноември – Деня на народните будители.

Тази година наградите „Рицар на книгата“ се присъждат за изключителни заслуги в областта на книгите и четенето за изминалата 2021 година в следните категории:
– Награда за журналист или медия – златна значка и грамота;
– Награда за библиотекар или библиотека – златна значка и грамота;
– Награда за учител или училище – златна значка и грамота;
– Специална награда „Рицар на книгата“ – статуетка – за общественик с най-голям принос за българското книгоиздаване през изминалата година.

Всеки може да номинира кандидат за наградите „Рицар на книгата“ чрез формата в сайта https://ritsar.abk.bg/.

Срокът за изпращане на номинации е 15-и октомври 2022 г.