BurgasDev Junior Edition

Без категория

­На 24.11.2022 в Конгресен център на Морска гара се проведе срещата BurgasDev Junior Edition, част от Дигитален ноември @digital.november, съвместна инициатива на Община Бургас и DIGIHUB, която има за цел да представи събития, насочени към дигитализацията, предприемачеството и технологиите.

На срещата ученици от ППМГ, ПГПКИ и ПГЕЕ представиха проекти, по които са работили като част от учебния процес.

Нашата гимназия участва с два проекта.

Първият – „Интелигентно земеделие“ – бе представен от Християн Иванов и Крис Арабаджиев, ученици от 11 д клас. Проектът позволява на производителите на зеленчуци, цветя, храсти и др. да напояват капково насажденията си с цел пестене на водни ресурси и поддържане на оптимална влага за развитието на продукцията си.

Вторият ни проект бе на изцяло дамски отбор – Екатерина Малянова, Анжела Хараламбиева, Елия Георгиева, Ванеса Костадинова, ученички от 12 д клас.

Boklookation е мобилно приложение, което насърчава и подпомага процеса по разделно събиране на отпадъци. Концепцията му предвижда всеки гражданин да може да получава информация за най-близките и подходящи центрове за разделно събиране на отпадъци. Чрез заснемане на отпадъка и чрез изкуствен интелект приложението ще изпраща на потребителя насоки какъв е правилният начин за неговото третиране.

Във форума участваха като гости и всички ученици от 12 д клас, както и преподавателите им по информатика Нина Илиева и Весела Вангелова.

Учениците от ПГКПИ и ПГЕЕ също представиха интригуващи проекти, свързани с разнообразни теми като 3D моделирането, 3D принтирането, картографиране и складиране на акaунти.