ППМГ – Триединството наука-изкуство-спорт

Празници, Съобщения

На 6 март 1896 г. е роден акад. проф. д-р Никола Димитров Обрешков – български учен–математик със световна известност и признание, дългогодишен ръководител на катедрата по висша алгебра в Софийския университет и директор на Математическия институт при Българската академия на науките.

Отбелязването на Патронния празник на ППМГ „Академик Никола Обрешков“ тази година е под надслов „Триединството наука-изкуство-спорт“

„Спортът, изкуството и науката. Спортът е свързан повече с волевата дейност на човека, с мускулатурата, костите, изкуствата са свързани с емоционалността, с душата, със сетивността, с това как възприема нещата като история, а науката е нещо съвсем различно, да погледнем и да разберем нещо, да преведем нещата от емоциите и волевия аспект.  Науката е обвързана с всяка дейност в света. Триединството – глава, тяло и сърце. Това е именно науката, спортът и изкуството.“ – казва Тео Насар, автор на методиката за иновативно преподаване.

Предвидените мероприятия са следните:

Ученици ще представят проекти от състезания по ИТ/Информатика в 13:00 в СТЕМ центъра на гимназията.

В СТЕМ центъра в лабораторията или в кабинета по природни науки представяне на изработени модели, макети, плакати и други от ученици в часовете по биология и химия.

Дебат на тема „Феминизмът и жените в науката“ – Клуб Дебати в Регионална библиотека „Пейо Яворов“ от 10 часа.

Посещение на ПланетУм.

Изложби в училището:

Проекти по математика, подготвени от ученици от VI клас с учител Йовка Николова.  Проекти по математика, подготвени от ученици от IX клас с учител Магдалена Янева.

„Български средновековни владетели“ с творби на Кристиян Кръстев от VI а клас.

Математически предизвикателства – школата по математика с ръководител Славка Томова.

Посещение на  изложбата на Димитър Борисов – пастел и скулптура и на фотоизложбата „Морски труженици“ в КЦ „Морско казино“ – Бургас.

Посещение на изложба на Владимир Димитров – Майстора и беседа в БХГ „Петко Задгорски“.

Състезания по волейбол -XI-XII клас и тенис на маса – X-XII клас.

Всеки клас ще получи информация в кое мероприятие ще участва от класния си ръководител.