Да мислим екологично за бъдещето

Гордеем се с Вас, деца!, Състезания

Поздравления за нашите възпитаници и техните учители за отличното им представяне на VII-та Национална конференция „Да мислим екологично за бъдещето“ за ученици и студенти, която се проведе от 22-ри до 24-ти март 2023 г. в Бургас. Форумът се организира от университет „Проф. д-р Асен Златаров“-Бургас и катедра „Екология и опазване на околната среда“.

За трета поредна година конференцията е част от Националния календар на Министерството на образованието и науката (МОН) за изяви по интереси на децата и учениците. А за втори път събитието е част от програмата „Бургаски деца“ на Община Бургас за 2023 г.

Да поздравят лично участниците във форума за откриването дойдоха ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. Магдалена Миткова, зам.-кметът на Община Бургас Весна Балтина, председателят на Общински съвет – Бургас проф. Севдалина Турманова и Ивелина Василева, която е член на борда на Мисията към Европейската комисия за опазване на океана, моретата и водите.

Форумът традиционно се осъществява с подкрепата на Община Бургас, МОН, Регионално управление на образованието – Бургас, „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД, Студентски съвет към Университета, „Кроношпан България“ ЕООД, „Девин“ ЕАД и „Победа“ АД.

Събитието започна с презентации, свързани с практики за опазване на околната среда от представители на Община Бургас.

Председателят на Организационния комитет и ръководител на катедра “Екология и опазване на околната среда“ доц. Александър Димитров благодари на всички, които от години подкрепят най-големия екологичен форум за ученици и студенти в страната.

В конференцията се включиха 130 участници от цяла България, сред тях три отбора от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“. На първо място се класираха Михаил Божилов, Златомира  и Симона Куршумова от IXе клас с презентацията на тема „Регулиране на водата в Атанасовското езеро“ и изработен макет с ръководител Елена Костадинова. На трето място се класираха Александър Дичев от IXб и Момчил Найденов от IXа с презентация на тема „Иновативни решения в морската индустрия за чиста околна среда“, с ръководител Велимир Иванов. Александра Попова от XIIе и Виктория Петрова от XIIг бяха наградени със специалната награда на Студентски съвет на Университет „Проф. Асен Златаров“. Те участваха с презентация „Птиците в нощта“ на тема птичи нощувки в центъра и покрайнините на града, с ръководител Елена Костадинова.