Победители в Тийноватор 5

Гордеем се с Вас, деца!

Победители в Тийноватор 5 – Антония Митева и Мирослав Кавръков от IX Д“ клас!

Тийноватор се провежда за пета поредна година. През учебната 2022-2023 година участват близо 650 ученици от 33 български града и 80 ментори – предприемачи от всички сфери на бизнеса. Програмата Тийноватор е базирана на учене през практика и е фокусиран върху стимулиране на креативното мислене на учениците. В края на учебната година екипите представят първите си стартъп компании пред жури от инвеститори и това е техният старт в света на бизнеса.

През месец май се проведе финалният етап на Тийноватор 5, където бяха представени над 70 бизнес идеи от 30 града в България.

От  ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас участваха четири отбора:

  • отбор „Free-B“ – Антония Митева и Мирослав Кавръков
  • отбор „Кompot“ – Божидар Сотиров, Боян Баев и Стоян Сивев
  • отбор „StudyMates”- Венислава Иванова, Маргарита Беловска и Ирина Белова
  • отбор „Share Experience”- Карина Поптрайкова, Ана Димитрова, Теодора Тодорова и Панайот Димитров.

Отборите представиха интересни идеи за стартиране на собствен бизнес пред жури от инвеститори в лицето на Камен Банковски от Vitosha Venture Partners, Бистра Кирова от Sofia Angels Ventures, Станислав Сираков от LAUNCHub и Богомила Гълъбов от PostScriptum, а те избраха трите екипа победители: на първо място отборът на Антония Митева и Мирослав Кавръков с идея Free-B, на второ – идеята HomeBox Tea на отбор от София,  и на трето – AgroRica Drone, отново на софийски отбор.

Освен че грабна първата награда на инвеститорското жури, проектът Free-B беше избран и за специалната награда на Американския университет – триседмичен летен курс по английски език в АУБГ.

Бизнес идеята на Free-B е продукт, който предоставя възможност за зареждане на батерия на телефона по време на излет или разходка – закача се на презрамките на раницата и използва слънчевата енергия и топлината на тялото, за да генерира енергия.

Поздравления към всички участници и пожелания за много бъдещи успехи!