University of Twente – Енсхеде, Холандия

Съобщения

От 13-ти до 17-ти ноември 2018 година с любезното съдействие на читалище „Месемврия-2015“, гр. Несебър и NT&D – Nanotechnology & Devices група ученици от десети, единадесети и дванадесети клас на ППМГ “Акад. Никола Обрешков“, проявяващи  интерес към природните науки посетиха University of Twente – най-иновативният и предприемачески настроен университет в Холандия, намиращ се в град Енсхеде.

Два дни те съпреживяха вълнуващи моменти по време на лекциите на проф. van der Wiel по наноелектроника, на проф. Jurriaan Huskens по Molecular Nanofabrication, на проф. Guus Rijnders – директор на Научно-изследователския център MESA +, на дискусиите и посещенията на лабораториите към техните катедри.

Със своя увлекателен разказ учените разкриха  пред любознателните младежи един нов свят – свят на бъдещето, в който наночастиците, наноботите и квантовите компютри променят изцяло схващанията ни за устройството и функционирането на сложни системи като човешкия мозък, човешкото тяло, Вселената и начина ни на живот.

По време на After Party “Въпроси и Отговори“ в неформална обстановка младежите – ученици, студенти, докторанти и професори споделяха идеи, впечатления, емоции….

С голям интерес учениците се включиха в дните на отворените врати на University of  Twente. Всеки откри отговори на въпроси, свързани с бъдещото си образование и професионална реализация.

Благодарим за прекрасното време, което ни подариха д-р Врацов и г-н Шишманидов и си пожелаваме нови срещи с тях.