PUmAc – трудно, но изключително интересно състезание!

Гордеем се с Вас, деца!


          На 16-ти ноември 2019 г. се състоя Princeton University Mathematics Competition в университета в Принстън, Ню Джърси, САЩ. В състезанието взеха участие повече от 700 участници от 3 континента – Азия, Европа и Северна Америка.
Отборът на ППМГ „Академик Никола Обрешков“ бе в състав: Веселина Велкова и Ирина Георгиева (XII клас) – с преподавател госпожа Гергана Николова; Женя Янчева, Ралица Симова, Марина Бояджиева, Жаклин Катърджиева, Галин Тотев и Никола Коларов (XI клас) с преподавател госпожа Йовка Николова. Ръководител на отбора бе господин Динко Раднев. Нашите състезатели успяха да защитят не само името и авторитета на гимназията, но и тези на България, представяйки се отлично както в индивидуалното, така и в отборното класиране.
          В изданието на Best colleges and national universities в Съединените американски щати за 2020 година Принстънският университет заема престижната първа позиция (Общо 9 пъти за последните 10 години!), с което се нарежда сред най-престижните университети в света. Така българските участници имаха възможността да посетят този елитен университет, а защо не и да обмислят бъдещо кандидатстване там.
Първият кръг на състезанието, наречен Power Round, изправи състезателите пред сериозно изпитание – Екстремална комбинаторика, която се изучава в детайли в първи курс в университета в Принстън. За да се потопят в тези интересни дебри на математиката, участниците имаха една седмица да се запознаят с редица теореми и да се опитат да ги приложат на практика в множество интересни задачи. Често мястото на решаването им също беше екстремно (в самолет, такси и други), което единствено правеше задачата още по-интересна.
          Всеки от състезателите предварително бе избрал две сфери от математиката, в които желае да се яви в индивидуалната част на надпреварата, като тя протече на два кръга, а най-добре представилите се, сред които е и Женя Янчева, бяха допуснати до индивидуални финали.
         Последва отборният кръг на състезанието, в който участниците имаха 35 мин., за да решат 15 въпроса от различни сфери на математиката, като за всеки от тях трябваше сами да изберат броят точки, които да получат, ако задачата е решена правилно, но за грешен отговор се отнемаха и немалко точки.
         По време на индивидуалната надпревара и първата част от отборното състезание за ръководителите бе организирана лекция с ръководителя на американския национален отбор по математика – Po-Shen Loh.
        Следобед в университета учениците имаха възможността да се включат в различни мероприятия – Puzzle hunt, настолни игри, шах, американски футбол или да слушат лекция с донъти. Българският отбор избра да участва в Puzzle Hunt, като разполагаше с по-малко от два часа да открие имената на известни математици, да разпознае някоя от техните най-известни теореми и да разкодира латински код, криещ ключа към следващата част от пъзела.
       Последната част от състезанието беше Live Round, в която всички отбори бяха събрани заедно и имаха един час да се справят с колкото се може повече проблеми с нарастваща трудност. Резултатите бяха изобразявани автоматично на табло, което допълнително увеличаваше напрежението. Отборът на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ успя да завоюва златен медал в индивидуалното класиране по геометрия благодарение на Женя Янчева. Само на крачка от медала бяха останалите участници, съответно по алгебра и в отборното класиране
        В деня след състезанието отборът имаше възможността да се потопи в културата на града, който никога не спи – Ню Йорк! Учениците ни посетиха най-високата сграда в западното полукълбо, както и се потъркаха до бика на Wall Street, за да им носи все повече успехи на предстоящите състезания. За тях вместо почивка предстои усилена подготовка за много международни и национални състезания, сред които и Жаутиковската олимпиада в Казахстан.                 Благодарим на всички участници и техните преподаватели за достойното представяне в отборното и в индивидуалното класиране и им пожелаваме още много успехи в бъдеще! А на Община Бургас благодарим за подкрепата, с която допринася за развитието на талантливи млади ученици, за да имат те възможността да се явяват на подобни международни състезания и олимпиади!