Защо е важно да помним Холокоста?

Водещи новини

     На 7 май 1945 г. в Реймс е подписан  акта за капитулация на Третия райх, който слага край на Втората световна война.  На тази дата Хитлеристка Германия спира да пише най-позорната история на човечеството в периода 1943-1945 г.  Денят символично е избран за последната инициатива на проекта „Дни в памет на жертвите на Холокост и социалната справедливост”, по който през тази учебна година работят учениците от Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков”.

  Ученици от 9 ,,в”, 9 ,,е” и 11 клас се събраха, за да дискутират темата : „Защо е важно да помним Холокоста? Антисемитизмът днес”. 

Гости на дискусията бяха  Алберта Алкалай – председател на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, Евгения Джорджева от център ,,Алеф” и  г- жа Соня Димова – заместник директор в гимназията.

  Чрез презентации и изказвания учениците представиха пирамидата на омразата, стериотипите и предразсъдъците, които я предизвикват. Дискутираха начините, по които историците формулират причините за омразата към евреите и успяха да ги оборят с факти от историята и  съвременния живот. Запознаха се с международни изследвания за антисиметизма по света, за да стигнат до извода, че България, която единствена успя да спаси своите евреи  от лагерите на смъртта, днес е „гостоприемна” за националистически, расистки и антисиметистки възгледи и прояви. Поискаха да намерят правилните отговори на въпросите: Чия е отговорността – на обществото или на държавата и кой е верният път към промяната?

,,….Това е тежък и труден урок, защото не може да се говори за Холокоста лесно и еднозначно. Геноцид и омраза между хората винаги е имало. Но в такъв мащаб тотална дехуманизация се случва за пръв път по време на нацизма през миналия век. Вълнуващи са мислите, които споделихте. В детайли сте се запознали с технологията на омразата, как тя въздейства върху социума и как се използва като политически инструмент, за да се манипулират огромни групи хора. Считам, че днес на вас, младите трябва да ви се даде кураж да вярвате, че наистина можете да промените света”, обърна се към учениците Алберта Алкалай.