Честита награда на Учителя, Будителя и Вдъхновителя Йовка Николова!

Водещи новини, За учители
На днешния празник на будителите, с изключително уважение към труда на всички учители в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и голяма гордост за постигнатите резултати на нашите възпитаници, имаме още един повод за радост и гордост: поздравяваме Йовка Николова Милушева за получаването на високо отличие – Наградата „Константин Величков“.
„За да има познания, човек трябва да има упорство и талант. Но за да дадеш това познание на други, да ги накараш те да постигнат резултати, да ти повярват, трябват сърце и отдаденост на професията.“
С тези думи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов приветства носителите на наградата „Константин Величков”, която ежегодно се връчва по случай Деня на народните будители.
Наградата се дава на осем учители за принос в работата с ученици с изявени дарби, с деца и ученици с проблемно поведение, за развитието на способностите и компетентностите в областта на науките, технологиите, изкуствата, спорта, глобалното, гражданското и здравното образование, в придобиване на умения за лидерство и за използване на музеите за образователна среда.
Министърът изрази увереност, че наградените педагози обучават учениците си така, че у тях да остане любовта към училището и науката и някои от тях да се върнат като учители. Така поколение след поколение да преминава мъдростта от опита в новото поколение, което да стане учител на бъдещото поколение, каза проф. Пенов преди да връчи наградите.
Йовка Милушева, старши учител по математика в ППМГ „Акад. Н. Обрешков“ в Бургас, получи отличие за подготовката на отборите на гимназията и на България за участие в множество международни прояви. Само за последните 3 години нейни ученици са спечелили над 50 индивидуални и отборни медала, купи и грамоти от национални и международни математически състезания, конкурси и олимпиади. Нейни ученици се обучават в университетите в Станфорд, Хюстън, Манчестър, Айндховен и др., а други са създатели на състезания като „Burgas Challenge“, автори на проекти, от които се интересува НАСА, автори на задачи за състезания по математика и др.